berg oliebollen

Olie en oliebollen, onlosmakelijk zijn ze met elkaar verbonden. Elk jaar in de laatste dagen van het jaar eten heel Nederland zich ongans in de oliebollen, met suiker uiteraard of met krenten zo je wilt. Wat veel mensen zich elk jaar weer afvragen is in welke olie je nou de beste oliebol bakt. Want olie speelt nog wel steeds een zeer voorname rol in het al dan niet smaken van de oliebol. Overigens is het niet zo dat de in olie voor oliebollen gebakken oliebol alleen in december verkrijgbaar is, want je koopt ook een zakje oliebollen op de kermis.

Oliebollen olie moet steeds op de juiste temperatuur zijn

Ga maar na; de olie waarin je oliebollen bakt moet altijd steeds op de goede temperatuur zijn. Is de temperatuur te laag, dan ontstaat een (te) grove structuur aan de buitenkant. Dat betekent ook dat de oliebol daardoor meer olie op zal neem en dus snel te vet worden. Is er sprake van een te hoge temperatuur, dan kleurt de oliebol te snel en blijkt hij aan de binnenkant nog niet gaar. Precisiewerk dus, een lekkere oliebol bakken waarbij je steeds scherp de temperatuur in de gaten moet houden wil je de perfecte oliebol maken.

Twee liter olie per pan, houd in eerste instantie 190 graden Celsius aan

Wil je een neutrale smaak, dan kun je prima zonnebloemolie, slaolie of pindaolie gebruiken. Van deze drie neutralen is zonnebloemolie weer de meest neutrale. Pindaolie daarentegen is geschikte olie om wat langer te frituren. Per pan heb je zo’n twee liter olie nodig en houd in eerste instantie een olie temperatuur van 190 graden Celsius aan. Gebruik liever geen olijfolie. Dit is met als doel het bakken van oliebollen nooit een succes geweest.

Zorg dat er een thermometer in de buurt is

Oliebollen olie is dus nog best een dingetje als je zo rond de jaarwisseling weer besluit oliebollen te gaan bakken. Laat je gewoon goed voorlichten en weet dat zonnebloemolie altijd een verantwoorde keuze is en dat je olijfolie beter in de schappen kunt laten staan. Tenslotte nog een praktische tip als je met oliebollen olie aan de slag gaat. Zorg wel dat je altijd een thermometer in huis hebt in de wetenschap dat een goede temperatuur van essentieel belang is. En op de valreep: oude olie ververs je, dat vul je niet aan. Als je althans een kwaliteits oliebol wilt serveren.

Meer weten over de beste oliebollen? Klik dan hier!

Olie voor oliebollen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *