Vlaamse friet is een term die vooral gebruikt wordt ter aanduiding van dikke frieten. Vaak zijn deze frieten zo’n 14 millimeter dik, maar wordt niet altijd in een vierkante vorm gesneden. Bij Franse friet en Steppegras gebeurd dit wel. Vlaamse friet is niks anders dan een bereidingswijze. Dit zijn uitsluitend vers gesneden aardappelen die voorgebakken worden en daarna afgebakken. Het voorbakken gebeurt op een lagere temperatuur dan het afbakken. Geen land is zo groot in het bakken van friet als België. Het is hier ondertussen een rijke culinaire traditie geworden. In totaal zijn er in België 5000 zaken die Vlaamse friet verkopen.

Vlaamse friet

Zelf Belgische friet maken

Het is mogelijk om je eigen Vlaamse frieten te maken. Dit doe je door aardappels te schillen en in lange, 1 cm dikke schijfjes te snijden. Deze spoel je af onder koud stromend water en aardappelstaafjes tot gebruik onder water bewaren. Hierna giet je de staafjes af en dep je dit goed droog in een theedoek. Frituurolie laat je verhitten tot 160 °C. De bakplaat of vergiet moet dik bekleed worden met keukenpapier. Daarna moet je de aardappelstaafjes in 3-4 gedeelten voorbakken in ongeveer 5 minuten, gaar en bleekgeel frituren. Op keukenpapier laat je dit uitlekken. Het frituurolie verhit je nu tot 180 °C. De voorgebakken friet in 3-4 gedeelten in circa 5 minuten, goudbruin frituren. Ook hierna laat je het weer op keukenpapier uitlekken. Als laatst kun je de Vlaamse friet nu licht bestrooien met zeezout en serveren met mayonaise.

Verschillende soorten friet

Naast de Vlaamse friet heb je nog meer verschillende soorten. Hier in Nederland hebben wij eigenlijk als standaard friet hetzelfde als in België. Het heeft namelijk de zelfde dikte, alleen de staafjes zijn hier net iets breder gesneden. Franse friet is ook erg bekend. Ondanks dat er niks anders is aan de smaak. De Franse friet wordt alleen heel dun en langwerpig gesneden. Ook worden ze eenmalig gebakken, in tegenstelling tot andere friet, die wel eerst op een lage temperatuur wordt voorgebakken. Engelse friet heeft dezelfde dikte als dat de friet van Nederland vroeger had. Ondertussen in de Engelse friet dus net iets dikker dan de Nederlandse en Belgische friet. Ze worden wel op dezelfde manier gefrituurd. In het Verenigd Koninkrijk eten ze deze friet met zout, azijn en vis. Als laatst heb je ras patat. Ras patat is een nieuwe soort friet vanuit Groningen en is een soort patat dat wordt geperst uit aardappelpuree. Ondanks deze verschillende soorten friet blijft de Vlaamse friet het populairst.

Wil jij echte Vlaamse friet proeven? Ga dan snel naar www.frietzaak-devlaamschereus.nl.

 

Vlaamse friet

Je zou ook interesse kunnen hebben in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *